Passord: 12345 eller Passord1. Dersom dette høyrest kjent ut bør du lese vidare. Det er viktig med sterke passord som sikrar dei digitale ressursane dine på ein god og effektiv måte.
Regnskap Norge har skrive ein artikkel: «Passord – til glede og besvær». Utdrag frå denne står under. Du kan lese heile artikkelen her.
Det viktigste ved valg av passord er kanskje å ikke bruke samme passord på alle tjenester på nettet. Eksponeres passordet på ett sted, er alle andre steder også eksponert. Vi er jo ofte på kjente plattformer, så her kan hackerne bare prøve seg frem med det passordet de har fått tak i.
Det er også viktig å ikke bruke samme passord privat og på jobb. Selv synes jeg det er greit å klassifisere ressurser på nettet i risikoklasser, og utforme passordregler etter disse klassene.
Eksempler på risikoklasser er:
Eksponeres et passord du bruker på sosiale medier, kan skaden begrenses til denne gruppen tjenester, og ikke til andre viktigere grupper av tjenester.
Hvor avanserte passordene bygges opp påvirkes også av risikoklassene. Jeg ville benyttet unike passord på alle steder innen høyrisikoklasser, mens like passord kan være akseptabelt for lavrisikoklasser.
Hva med å ha «incorrect» som passord? Har du glemt passordet taster du inn noe tull. Så sier jo systemet «Your password is incorrect». Problem løst! Fra spøk til litt mer alvor; det å komponere et godt passord er ikke så intuitivt, og vi velger ofte samme type passord gang etter gang. Da er det godt med litt veiledning for å endre vaner. Per Thorsheim har 5 gode anbefalinger til passord:
NIST SP 800-63-3, som ble oppdatert senest 2017, setter standarden for passordoppbygging og passordadministrasjon internasjonalt. En av dem som førte denne i pennen angrer i dag på de anbefalingene som ble gitt. Spesielt temaet om høyfrekvente skifter av passord, typisk mellom 30-90 dager, som beviselig ikke har bidratt til økt sikkerhet.
Hvorfor er ikke hyppige passordskifter bra? Passord-ekspert Per Thorsheim fra Secure Practice påpeker at hyppige skifter kun skaper varianter av favorittpassordet – noe som fremdeles er lett å knekke. Thorsheim anbefaler at vi forkaster en del tidligere tanker rundt måter å bygge opp passord på. Overraskende for mange, men godt faglig begrunnet.
Nettlesere spør deg gjerne om nettleseren skal huske passordet for deg. Det er nok ikke helt lurt å bruke denne funksjonen da sikkerheten rundt dette kan være så som så. Da er det kanskje bedre å bruke anerkjente passordsystemer som 1Password, LastPass, Dashlane, RoboForm, Keeper eller Bitwarden. De kjører på mange plattformer; PCer, mobiler og nettbrett. De er sikre, effektive i bruk og blir fort din venn i hverdagen.
Klikk her for utskriftsvennleg versjon