Kjelde: Regnskap Norge
Den nye tilskotsordninga består foreløpig av tre tilskotsperiodar; november/desember 2020, januar/februar 2021, mars/april 2021. Felles for alle tre periodane er at søknaden kan sendast inn frå 10. mai til 30. september 2021.
Rettleiing og innsending av søknad gjerast i portalen innreisekarantene.no.
Ordninga er basert på automatisk sakshandsaming og dei fleste vil få svar etter kort tid.
Søknad må stadfestast av autorisert rekneskapsførar eller revisor. Ta kontakt med oss på post@reknehuset.no eller telefon 700 49 000 / 700 18 080 om du har spørsmål eller treng bistand.
Næringsdepartementet si pressemelding finn du her.
Før vi går inn i innholdet i ordningen, vil vi trekke frem at foretaket som skal søke må gjøre en grundig jobb med å dokumentere søknaden. Det skal foreligge opptil tre oppstillinger, som dokumenterer og gjør rede for innholdet i søknaden.
Det er en rekke vilkår som må oppfylles, og regelverket kan oppleves som komplisert å sette seg inn i. Sett derfor av god tid til å gå gjennom regelverket og veiledningstekst, og vær nøye med utfylling av søknadsskjemaet og i arbeidet med å utarbeide dokumentasjon.
De som skal sende inn søknad om tilskudd må få innholdet bekreftet av enten autorisert regnskapsfører eller revisor. Slik bekreftelse kan regnskapsfører/revisor først gi etter å ha gjennomført og dokumentert kontrollhandlinger fastsatt av Brønnøysundregistrene.
Kontrollhandlingene må gjennomføres selv om regnskapsfører eventuelt bistår med å utarbeide søknaden.
Innholdet i kontrollhandlingene blir kjent snarlig og senest 10. mai. Vi kommer med egen informasjon om dette på regnskapnorge.no, så snart kontrollhandlingene blir lagt ut på innreisekarantene.no.
Kostnaden med å få regnskapsfører eller revisor til å bekrefte søknaden vil bli refundert med 80 prosent, men begrenset oppad til 15 000 kroner per tilskuddsperiode. Merk at dette omfatter de som faktisk får tildelt tilskudd.
Det må påregnes at kostnadene med å få bekreftet søknadene kan bli relativt betydelige. Taket på 15 000 kroner må vi forvente reflekterer arbeid og ansvar knyttet til en normal søknad.
Det gis tilskudd på inntil 1 000 kroner per døgn per person foretaket bekoster innreisekarantene for. Dette kan omfatte arbeidere i både egen virksomhet og hos underleverandører, herunder selvstendig næringsdrivende personer.
Det som kompliserer ordningen vesentlig, er at tilskuddet ikke kan overstige merkostnadene foretaket har blitt påført som følge av innreisekarantene. Det må derfor settes opp en oppstilling over merkostnadene, og det skal gis informasjon om kostnadene i søknaden.
I en tilskuddsperiode kan det maksimalt utbetales tilskudd for 20 karantenedøgn per arbeider i karantene.
Som merkostnader regnes i denne sammenheng kostnader som:
Dette omfatter for eksempel matservering i karanteneperioden, leie av hotellrom eller annen innkvartering, testing og andre smitteverntiltak etter covid-19-forskriften m.m.
Merkostnadene som kan tas med i den enkelte tilskuddsperiode er de som er påløpt i perioden. Kostnader ved egen brakkerigg må eksempelvis avskrives i samsvar med regnskapsreglene.
Eventuelle lønnskostnader til de som sitter i innreisekarantene kan ikke medregnes.
Forskriften opererer med to begreper om arbeidere i karantene, hhv. arbeidstakere og oppdragstakere. Som arbeidstaker regnes de personene foretaket lønner selv. Som oppdragstaker regnes arbeidstakere hos bedrifter som utfører arbeid eller oppdrag for foretaket, men også selvstendig næringsdrivende personer. Vi velger å bruke «arbeidere» som samlebegrep.
Det stilles som krav at plikter etter a-opplysningsloven er overholdt for tilskuddsperioden. Her er det likevel gitt et særskilt unntak for arbeidere på skip.
Arbeidere som er arbeidstaker hos utenlandsk foretak som ikke er meldt inn i Enhetsregisteret, må være meldt inn i Skatteetatens Oppdrags- og arbeidsforholdsregister.
Selvstendig næringsdrivende må være registrert i Enhetsregisteret.
Arbeidet som arbeidere i innreisekarantene utfører, må ha blitt gjennomført på norsk territorium, norskregistrert skip, i norsk økonomisk sone eller på norsk sokkel. For arbeidere på skip er det tilstrekkelig at arbeidet påbegynner i nevnte områder.
Selve innreisekarantenen må ha blitt gjennomført i fastlands-Norge. Og arbeiderne det er snakk om må naturlig nok ha vært pålagt innreisekarantene av staten.
Innkvarteringen må ha blitt gjennomført i samsvar med smittevernlovgivningen og ha skjedd i regi av eller etter avtale med foretaket som søker tilskudd. Innreisekarantenen må være bekostet av søkeren.
Fra 22. februar 2021 må innkvarteringsstedet i tillegg være forhåndsgodkjent. Les mer om dette her.
Dersom innreisekarantene har vært gjennomført på karantenehotell etter statens karantenehotellordning, gis det ikke kompensasjon for de karantenedøgn dette gjelder.
Konsern må utpeke et foretak som er ansvarlig for å opplyse om konsernets eierstruktur og konsernets øvrige innsendte opplysninger. Det må utpekes en kontaktperson i dette foretaket. Alle foretak må i søknaden opplyse om de inngår i et konsern, og om ansvarlig foretak i konsernet.
Merk at dette gjelder uansett om konsernet sender en søknad for hele konsernet samlet, eller om selskap i konsernet søker individuelt.
I ordningen er det en konserndefinisjon som bygger på om selskapet alene eller sammen med annet konsernselskap eier aksjer mv. som representerer mer enn 50 prosent av stemmene i det andre foretaket.
Som vi var inne på innledningsvis er det inntil tre oppstillinger som må lages:
I tillegg til disse skal det utarbeides en oversikt over hvilke arbeidere søknaden omfatter. Dette er et Excel-dokument som skal lastes opp sammen med søknaden, og som inneholder færre opplysninger enn oppstillingen som er nevnt i andre strekpunkt over.
Brønnøysundregistrene kan stille nærmere krav til dokumentasjonen, noe som gjør at det er viktig å se nærmere på informasjonen som legges ut på innreisekarantene.no.
KFI-ordningen inneholder mange av de samme vilkårene som den ordinære kompensasjonsordningen som gjelder for foretak med stort omsetningsfall, men det er også noen viktige forskjeller.
Dette er de mest sentrale generelle vilkårene:
Du kan sende inn spørsmål om ordningen til oss via denne supportsiden.